Data beveiliging is een werkwoord.

data beveiligingData beveiliging bij bedrijven wordt vaak gezien als een eenmalige investering in de vorm van een virusscanner een firewall en de data op de juiste plaats opslaan. Helaas is dat lang niet voldoende meer omdat er dan een aantal dingen worden vergeten waardoor en toch nog ingebroken kan worden in de computersystemen.

Dit komt omdat data beveiliging een doorlopend proces is want je kan wel een virusscanner installeren maar je moet ook laten monitoren dat die goed blijft werken. En daarnaast zijn en nog meer onderdelen waar je aan moet denken bij goede data beveiliging.

In dit artikel ga ik in op de meest voorkomende fouten die door bedrijven worden gemaakt bij het beveiligen van hun data. Ik zal hier alvast 5 belangrijke fouten neerzetten die vaak worden gemaakt.

 1. Updates worden wel door Windows of Mac gedaan.

  Helaas is dit niet een waterdicht systeem en kan het automatisch update systeem zeker wel vastlopen en daarnaast moet niet alleen het Windows of Mac besturingssysteem regelmatig bijgewerkt worden zodat hackers niet kunnen inbreken maar ook de andere software die is geïnstalleerd moet steeds worden bijgewerkt en gemonitord dat ze van de nieuwste versie zijn voorzien. Daarnaast kan een update ook voor problemen zorgen als andere software hiermee in conflict komt.

 2. Wij hebben een goede virusscanner dus wij zijn goed beveiligd

  Een goede virusscanner is de basis maar deze moet ook goed blijven werken en regelmatig de computer of server scannen. Hiervoor kan je verschillende dingen instellen maar moet je ook monitoren of dit goed werkt en of de virusscanner wel alles goed scant wat nodig is. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het blokkeren van websites met een virus en andere aanvallen.

 3. Onze windows 2003 server draait stabiel dus onze data is veilig op die server.

  Een server of een computer die niet meer wordt ondersteund met updates van de leverancier is zo wie zo een groot gevaar voor de data beveiliging omdat hierbij en wel nieuwe fouten in het besturingssysteem worden gevonden maar deze niet meer worden hersteld en je daardoor steeds kwetsbaarder wordt voor virussen en hack aanvallen.

 4. Wij zijn maar een klein bedrijf en zijn niet interessant voor hackers.

  Het is waar dat grote instellingen vaker aangevallen worden door hackers dan kleine bedrijven maar omdat kleine bedrijven vaak hun data beveiliging niet op orde hebben is het wel veel gemakkelijker om via een klein bedrijf een hack aanval te doen en voor virussen maakt het niet uit hoe groot het bedrijf is en kijken die alleen welke systemen ze kunnen misbruiken voor hun virus te verspreiden.

 5. Wij hebben al onze systemen goed beveiligd dus hoeven we de medewerkers niet te trainen om veilig met de computer en hun wachtwoorden om te gaan.

  Dit komt ook nog veel te vaak voor dat een medewerken zelf een leuk programma installeert waar een virus in zit of dat de wachtwoorden te makkelijk zijn of onder het toetsenbord staan opgeschreven. Hierdoor kan een sterk beveiligd systeem toch erg makkelijk gehackt worden of kan er een virus op het systeem komen waardoor de gegevens niet meer veilig zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over als een laptop of een ander apparaat wordt gestolen waar wachtwoorden op staan.

Gelukkig kan je nu voorkomen dat je met jouw bedrijf deze fouten maakt en als je denkt dat dit veel te duur is om allemaal bij te houden en te controleren kan ik je uit de droom helpen want een budget beheer en monitoring van een computer voor virusscanner en alle updates hoeft niet meer te kosten dan een 6 euro per maand per computer.

Wil je weten of jouw bedrijf wel de data van je klanten goed beveiligd?  Vraag dan nu een gratis veiligheidsscan aan.